Bánsági Ildikó Kossuth-díjas színésznő: “szívből ajánlom a műlencse műtétet azoknak, akik csodát akarnak látni”

A műlencse műtét azok számára bizonyul jó választásnak, akik szeretnék visszanyerni az éleslátás élményét. Ez az eljárás a ma elérhető legmodernebb megoldást jelenti. Szürkehályog, időskori látásromlás és extrém magas dioptria esetén is megoldást nyújt.

 

Bánsági Ildikó Kossuth-díjas színésznő Dr. Nagymihály Attilánál végeztette el a beavatkozást 2021 februárjában, és azt követően így nyilatkozott: “Dr. Nagymihály Attilát szívből ajánlom mindenkinek műlencse műtétre, aki csodát akar látni! Ez nem egy üres reklámszöveg, hanem az igazság!” Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos weboldalán további véleményeket is olvashatsz ismert emberektől a műlencse műtétről.

 

Műlencse műtét szürkehályog esetén

 

Szürkehályog esetén a szemgolyó elülső részében található szemlencse elhomályosodik. Ez a kor előrehaladtával szinte mindenkit érint. Gyakori tünet a homályos látás, a káprázás, a rossz éjszakai látás, az elhalványuló színek, a kettőslátás vagy többes látás egy szemen, valamint a szemüveg vagy a kontaktlencse dioptriájának gyakori változása. Ezek jelentkezése esetén érdemes felkeresni egy tapasztalt szemész szakorvost.

Amennyiben szürkehályog diagnosztizálására kerül sor, sajnos már nem korrigálható szemüveggel a látás, csak operációval lehet gyógyítani. Ennek során az elszürkült szemlencsét eltávolítják, és a helyére egy speciális műlencsét ültetnek be. Biztonságos eljárásnak tekinthető, mivel évente több mint 18 millió ilyen műtétet végeznek.

Az időskori látásromlás megszüntetése

 

45 éves kor felett már gyakran előfordul, hogy közelre és távolra is kell szemüveg. Azonban sokan nem tudják megszokni a bifokális vagy multifokális szemüveget, vagy zavarja őket a szemüvegek cserélgetése, és szeretnének minden távolságra jó látásélményt. Ebben az esetben érdemes élni a látásjavító műlencse műtét nyújtotta lehetőséggel.

A beavatkozás után a páciens közelre és távolra is tökéletesen fog látni szemüveg nélkül, és nem alakul ki szürkehályog a szemén. Nincs felső korhatár vagy dioptriakorlát. A szürkehályog kialakulása azért előzhető meg ezzel az eljárással, mert az a lencse kerül eltávolításra, amely elszürkülhet.

 

Extrém magas dioptriára is megoldás

 

A nagyfokú rövid- vagy távollátás jelentősen megnehezítheti a mindennapokat. Nagyfokú fénytörési hibáról akkor lehet beszélni, ha a szem dioptriája nagyobb, mint -12 vagy meghaladja a +6 dioptriát. Ebben az esetben a lézeres látásjavítás már nem nyújt 100%-os megoldást, ezért érdemes a műlencse műtét mellett dönteni.

A beavatkozás előnyei közé tartozik, hogy nincs dioptriahatár, nincs felső korhatár. Továbbá örök megoldást jelent, tehát a szem nem romlik tovább, és a jövőben már nem alakulhat ki szürkehályog.

 

A műlencse műtét folyamata

 

Az eljárás során a saját szemlencsét ultrahangos technikával műlencsére cserélik. A beavatkozás mindössze 20 percet vesz igénybe szemenként, és fájdalommentes. Minden esetben részletes szemészeti vizsgálat előzi meg, amely során felmérik a szem általános állapotát. A műtétet követően a páciens néhány óra múlva haza is mehet és otthoni környezetben pihenhet.

Dr. Nagymihály Attila hatalmas tapasztalattal és felkészültséggel rendelkezik, a legmagasabb minőséget képviselő műlencsék és géppark áll a rendelkezésére. Ezek együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a páciensek a legnagyobb biztonságban érezhessék magukat az első vizsgálattól, a műtéten át, egészen az utolsó kontrollig.