Fő a nyugalom…

A mai rohanó világban a legegyszerűbb tevékenységek is magukban foglalnak némi stressz faktort. Viszont nem mindegy, hogy ezt hogyan kezeljük. Autóvezetés közben pedig még jelentősebb a stressz kezelése, valamint a nyugalom megtalálása, hiszen egy nem jól megválasztott döntés és cselekvés ember életeket követelhet.

Mindenképp azonosítani szükséges azokat a kiváltó okokat, melyek számunkra idegességhez vezethet. Aztán pedig tudatosítanunk kell magunkban, hogy mik azok a testi és érzelmi jelek, amik jelezni képesek számunkra a stressz jelenlétét és fokozódását. Ha tisztában vagyunk már a stresszt kiváltó tényezőkkel, időt kell szánni a lenyugvásra is, ami önmagunkkal szembeni türelemre buzdít.

Ha autóvezetésről van szó, először is meg kell győződni arról, hogy a gépjárművünk megfelelően működik, hiszen a váratlan technikai problémák okozhatnak stresszt autóvezetés közben. Ildomos mindent előkészíteni, amire szükségünk lehet utazás közben, például navigációs eszközök vagy mobiltelefont töltővel együtt.

A stressz kezelésének kulcsa autóvezetés közben is a megfelelő hozzáállás. Legyünk tudatában, hogy mindenki hibázhat az úton, és ne vegyük személyes sértésnek mások figyelmetlenségét vagy agresszióját. Legyünk türelmesek és megértőek más vezetőkkel szemben, és mindig tartsuk meg a megfelelő követési távolságot. Ne engedjük, hogy mások viselkedése felzaklasson bennünket, hanem maradjunk nyugodtak és koncentráljunk a saját vezetésünkre.

Fontos, hogy figyeljünk a testünk jeleire és a stressz reakcióira. Ha észre vesszük, hogy feszültté vagy idegessé válunk, vegyük mély levegővel, és próbáljuk meg lazítani az izmokat. Használjunk relaxációs technikákat, mint például mélylégzés vagy számunkra nyugtatóan ható zene hallgatása.